Berlin Natural Sciences Museum

01.jpg

Interlacing Green Geometries .

The building volume sits gently within the urban landscape and is articulated as an assembly of various majestic geometries that were formed from the natural flow of the site. Together they form an intricate structural composition that is both solid and symbolic. Integrating an inner green court serves as an exceptional view from the inside as well as serving the purpose of a more sustainable design that will help lower the heat gain levels in the summer. Also, green roofs were integrated as part of the concrete structures, giving the feel of the structure’s age whilst also flowing naturally into the site.

From the inside, a continuous exhibition of space lines is the basis for creating a new type of journey for visitors flowing along the project’s axis. The museum’s roof defines an iconic silhouette that integrates gently within the city scape around it. It is an intricate assembly of efficient long spanning structural elements. The basic idea was to create a structure that blends with the urban fabric, not disturbing it, as the architecture of Berlin is considered strong and iconic, yet the buildings remain cohesively connected.

The key to a successful design is the capability of pursuing the design from several perspectives, considering all the elements surrounding the structure as a building belongs to the city as equally as it belongs to its original site. The mix between metal cladding and concrete gives the museum an identity, and provides the building with more visual elements and colour tones. The cladding pattern has been specially selected to make the ground floor more unique and to make it stand out from the remaining parts of the buildings. It’s among the more exciting elements that give the museum more value and richness.


SCOPE

Architecture + Landscape + Master Planning

AREA

25,230 m2

STYLE

Contemporary

CLIENT

AWR

LOCATION

Germany